Şarköy Meslek Yüksekokulu
2024-05-02

5 Kıta Bir Lezzet: Katmerci Zekeriya Usta!



 


 

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Şarköy Meslek Yüksekokulu'nun Aşçılık Programı öğrencileri tarafından kurulan Aşçılık ve Gastronomi Topluluğu, bu hafta gastronomi dünyasının önde gelen isimlerinden birini ağırladı. Dünyaca ünlü Katmerci Zekeriya Usta'nın dördüncü kuşak temsilcisi Mehmet Özsimitçi ile Katmere Dair Her Şey etkinliği öğrencilere unutulmaz bir katmer yapımı deneyimi sundu. Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Furkan Burak Ünal, Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Sinem Akman,  Aşçılık Bölümü Öğr. Gör. Aygün Kalın, Yüksekokul Sekreteri Rıdvan Demir, idari personeller ile öğrencilerin katıldığı etkinlik, Şarköy Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı'ndan Dr. Öğretim Üyesi Ceyhun Uçuk'un açılış konuşmasıyla başladı.

Uçuk, Yöresel Mutfaklar dersi kapsamında düzenlenen bu etkinliği tanıtarak, "Yeryüzünde genel kabul görmüş altı kıta var ve bunların beşinde yaşam bulunuyor. Yaşam olan her kıtada Katmer yapmış olan Katmerci Zekeriya Ustayı Şarköy'ümüzde, Meslek Yüksekokulumuzda ağırlamanın heyecanını yaşıyoruz. Bundan sonra ki süreçte de öğrencilerimizi sektör profesyonelleri ile buluşturmayı umuyoruz," dedi.

Mehmet Özsimitçi, katmer yapmanın inceliklerini öğrencilerle paylaşırken, bu geleneksel lezzetin tarihçesi ve kültürel önemi üzerinde durdu. Katmerin, sadece bir yemek değil, aynı zamanda bir kültür taşıyıcısı olduğunu vurgulayan Özsimitçi, 157 yıllık bir geleneği sürdürmenin gururunu ve sorumluluğunu öğrencilere aktardı.

Etkinlik boyunca öğrenciler, Mehmet Özsimitçi'nin gözetiminde doğrudan katmer yapımı tecrübesi kazandılar. İnce bir zar gibi açılan hamurun nasıl şekillendirileceği, malzemelerin doğru oranları ve pişirme teknikleri gibi konularda bilgi sahibi oldular. Workshop'a katılan her öğrenci katmer yapımının tüm sürecini birebir deneyimleme fırsatı buldu.

Şarköy Meslek Yüksekokulu'nun bu etkinliği, öğrencilerin alanlarında deneyim kazanmalarını sağlamanın yanı sıra, yerel ve ulusal mutfak kültürünün korunması ve tanıtılması açısından da önemli bir adım oldu. Öğrenciler, sektörün tecrübeli isimleriyle doğrudan etkileşim kurma fırsatı elde ettiler.

Bu özel workshop ile hem öğrenciler mesleki becerilerini geliştirme fırsatı buldular hem de yöresel mutfak kültürünün zenginlikleri yeni nesillere aktarıldı.

Etkinlik sonunda Dr. Öğr. Üyesi Ceyhun Uçuk tarafından Mehmet Özsimitçi'ye ve Öğr. Gör. Sinem Akman tarafından da Katmer Ustası Aziz Coşut'a teşekkür belgesi takdim edildi.